skip to Main Content

Dinamikus manuálterápia – A myofasciális terápia és trigger pont kezelés

manuálterápiaA lágy szöveteink, főként izomzatunk könnyen válhat kötötté, feszessé; megrövidülhet, aminek sok kiváltó oka lehet. Ennek következtében elveszíthetjük mozgásszabadságunkat, rugalmasságunkat, és hajlékonyságunkat; valamint izomzatunkban is tartós fájdalom alakulhat ki. A myofasciális oldás egy manuális technika, aminek célja a kötött kötőszöveti rétegek oldása által megrövidült, feszes izomzat fellazítása, és felszabadítása. Mindezzel csökkentjük a fájdalomérzetet, növeljük a mozgások terjedelmét, és visszahozzuk az ízületek szükséges funkcióit.

Mi a myofascia?

A fascia egy egész testet behálózó, összekapcsolódó kötőszöveti rendszer, ami minden izmot, csontot, eret és szervet körülvesz teljesen sejtszintig lebontva. Úgy a legkönnyebb elképzelni, mint laza és rugalmas pókhálószerű szövetrétegeket, amik beburkolják izmainkat és egyéb szerveinket, és minden rétegük egymással összeköttetésben áll. Ezek a rétegek engedik a szöveteinket lazán elcsúszni egymáson, ami nélkül elképzelhetetlen volna a testrészeink mozgásait kivitelezni. A két legfontosabb rétege:

 • Felületes réteg: közvetlenül a bőr alatt terül el, és lehetővé teszi, hogy a bőr és az izmok könnyedén elmozduljanak-elcsússzanak egymáson.
 • Mély réteg: körülveszi és behálózza az izmokat, csontokat és idegeket, teljesen sejtszintig lebontva. Az izmokat körülvevő fasciát myofasciának nevezzük.

Bármilyen sérülés, helytelen terhelés, túlterhelés, hosszan fennálló helytelen testtartás, stb. következtében ezek a laza és rugalmas rétegek kötötté válhatnak, letapadhatnak, és ezzel az általuk körülvett szövetekre húzó-feszítő-szorító hatást gyakorolhatnak, ami tartós izomfájdalom és mozgásbeszűkülés képében mutatkozik meg.

Mi a trigger pont?

A trigger pont egy érzékeny terület az izomzatban vagy a fasciában, ahol a feszesség a legerőteljesebb (úgynevezett centrum), nyomásra fájdalmat okoz, ami kiterjedhet, illetve átüthet a test más területeire is. Másrészről, a trigger pontból az izomzaton és a fascia rétegein át nyomás nélkül is kisugározhat fájdalom más területekre, ami myofasciális fájdalom szindrómát okozhat.

Mikor alkalmazzuk a myofasciális oldást és a trigger pont kezelést?

 • Sérülések (pl. csonttörések) után tapasztalt ízületi mozgásbeszűkülés, izomfeszesség és rugalmatlanság
 • Krónikus izomfájdalmak bármely testtájon (olyan fájdalmak, amelyek a sérülést – pl. húzódás, szakadás, törés, stb. – követő normál gyógyulási időtartam után is fennmaradnak)
 • Testtartásbeli elváltozások, tartáshibák, hanyag tartás, amelyek nem csontos eredetűek
 • Bármely ízületben vagy testtájon tapasztalt mozgásbeszűkülés, hajlékonyság, rugalmasság csökkenése (pl. befagyott váll)
 • Azon alagútszindrómák, amelyek hátterében izomfeszesség feltételezhető (pl. kéztőalagút szindróma)
 • A lágy szövetek, izmok, inak, stb. krónikusan fennálló gyulladása (pl. golfkönyök, teniszkönyök)
 • Fibromyalgia
 • Gyakori, régóta fennálló migrénes, tenziós fejfájás
 • Műtétet megelőző kezelésként (pl. protézis beültetése előtt) a csont-és vázizomrendszer egyensúlyát helyreállítva gyorsabbá és könnyebbé teheti a műtét utáni regenerációt, felépülést
 • Sportolók számára a teljesítmény javítására, fokozására

A kezelés felépítése

A legelső konzultáción feltérképezzük azt a fascia-területet, ami túlzott feszességet mutat, és felmérjük a mozgásterjedelem csökkenésének a mértékét, illetve a testtartásban látható asszimmetriákat. Ezek után kezdődhet a kezelés, ami legalább 30, de optimálisan 50 percig, vagy annál tovább tart alkalmanként. A manuális kezeléshez szükséges a kezelt testtájról levenni a ruhákat, így kiemelten fontos, hogy a terápia végig nyugodt, meleg és elhatárolt környezetben történjen. A probléma súlyosságának és jellegének megfelelően a kezelések hetente, két hetente, vagy havonta  követhetik egymást, a kezelővel ezt előre megbeszélve.

A manuális terápia alatt a terapeuta speciális oldási technikákat alkalmaz, amiben vagy egy bizonyos szintű nyomást, vagy alacsony intenzítású nyújtást gyakorol a szövetekre. Hogy az elért állapot (fájdalomérzet csökkenése, a szabad mozgások és ízületi funkciók visszanyerése) tartósan megmaradjon, érdemes a kezelések között nyújtó- és erősítő gyakorlatokat végezni, amit a terapeuta mutat be és tanít meg a pácienseknek.

Jelentkezzen most!

Bejelentkezési adatok:
Név: *
Email: *
Telefon: *
Lakcím: *
Kérjük, jelölje be a kívánt kezelést!
Probléma:

 

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top
53 módszer
Mozgásszervi panaszok csökkentésére - Ingyenes E-book