Skip to content

Mozgásszervi állapotfelmérés

állapotfelmérés

Az Arthuman Központban azon dolgozunk, hogy műtéti beavatkozás nélkül tudjunk megszüntetni vagy megelőzni a mozgásszervi megbetegedéseket. Az elmúlt években a hozzánk fordulók több mint 80%-ának csökkentettük vagy megszüntettük a panaszait. Az eredményes kezelés előfeltétele a teljes körű mozgásszervi állapotfelmérés. Ez a vizsgálat történhet önállóan is, ill. gyógytorna kezeléssel kombinálva is. Az állapotfelmérés diplomás gyógytornászok végzik.

Általános mozgásszervi állapotfelmérés (30 perc)

30 perces manuális állapotfelmérést tartalmazó konzultáció általános ismertetéssel, melyet diplomás gyógytornász végez. A páciens vizsgálata fehérneműben történik. Erre a teljes testen tapasztalható elváltozások manuális kitapintása, felismerése miatt van szükség. A konzultáció alkalmával tájékoztatást adunk a teljes test (nem pedig a problémás terület) elváltozásairól, szemléltetjük azt. Ismertetjük a problémák kialakulásának okait és kezelési lehetőségeket vázolunk fel pácienseinknek.

Az állapotfelmérésen vizsgáljuk:

 • az Ön kórtörténetét
 • a gerinc és vázrendszer állapotát
 • testtartását
 • izmainak állapotát
 • mozgásterjedelmét

Mit kap állapotfelmérésünk során?

 • Állapotáról, az elváltozásokról, a kezelési lehetőségekről információt.
 • Szóbeli kezelési tervet
 • Problémájára megoldást is kínálunk az első alkalommal nyújtott kezeléssel (amennyiben az első kezelést kéri, nem csak az állapotfelmérést)

Általános mozgásszervi állapotfelmérés (60 perc)

Módszertől függően manuális állapotfelmérést tartalmazó konzultáció általános ismertetéssel, melyet diplomás gyógytornász végez.  A páciens vizsgálata fehérneműben történik. Erre a teljes testen tapasztalható elváltozások manuális kitapintása, felismerése miatt van szükség. A konzultáció alkalmával tájékoztatást adunk a teljes test (nem pedig a problémás terület) elváltozásairól, szemléltetjük azt. Ismertetjük a problémák kialakulásának okait és kezelési lehetőségeket vázolunk fel pácienseinknek.

A személyes állapotfelmérés során vizsgáljuk:

 • az Ön mozgásszervi állapotára vonatkozó kórtörténetét
 • a gerinc, a vázrendszer állapotát, a testtartásbeli eltéréseket, amit 4 pozíciós fényképpel szemléltetünk
 • az izomzat állapotát
 • a mozgásterjedelmet és betegségének függvényében elvégezzük a szükséges mozgáshatáros vizsgálatot, valamint egyéb mozgásteszteket
 • halmozott tünetek esetén a kiemelt testrészt részletesen vizsgáljuk

A mozgásszervi állapotfelmérést szakképzett gyógytornász végzi. Bejelentkezéskor figyelembe vesszük a páciens esetleges betegségét, tüneteit, és ennek függvényében a legjobb kezelési lehetőséget biztosító terápiás ismeretekkel rendelkező szak-gyógytornász végzi az állapotfelmérést.

Az állapotfelmérés három részből áll. Az első rész egy beszélgetés, melynek során megismerjük a kórtörténetet, azaz a tüneteket, a korábbi vizsgálati eredményeket. Az állapotfelmérés második részében testtartáselemzést, ízületi mobilitást és igény szerint mozgáshatáros vizsgálatokat végzünk. Vizsgáljuk az esetleges izomrövidüléseket, valamint a gerinc, ill. az érintett egyéb testrész sajátos jellemzőit. A harmadik részben szóbeli kezelési tervet készítünk.

Gyakran feltett kérdések

Van orvosi diagnózisom. Van e szükség állapotfelmérésre?


Az orvosi diagnózis nagymértékben megkönnyíti a gyógytornásszal folytatott munkát és az állapotfelmérés időtartamát is csökkentheti.

A gyógytornász ugyanakkor más szempontból vizsgálja a beteget. Először is miután a gyógytorna mozgással együtt jár, nem lehet eltekinteni a beteg részletes kikérdezésétől. A gyógytornásznak a program összeállítása során ismernie kell a beteg állapotát befolyásoló egyéb körülményeket, betegségeket (pl. magas vérnyomás, keringési zavar, korábbi operációk, daganatos elváltozás stb.)

Az állapotfelmérés nagyon fontos részét képezik a funkcionális tesztek, mozgásos vizsgálatok. A gyógytorna program összeállítása ugyanis elsősorban a beteg egyéni tünetei és a mozgásra adott reakciói alapján történik. Amennyiben ez nem így lenne, a diagnózis alapján már az orvos is adhatna egy előre megírt programot a betegnek. Ezzel szemben minden beteg tünetei mások. Másképp kapcsolódnak össze tünet csoportok és mások a mozgásra adott reakciók. A gyógytornász feladata mindezek figyelembe vétele a személyre szabott program összeállítása során.

Nincs orvosi diagnózisom. Van értelme részt venni az állapotfelmérésen?


Panaszok esetén amennyiben nincs orvosi diagnózis, a gyógytornász által végzett állapotfelmérés során kiderül, mi lehet a következő lépés. Amennyiben a panaszok erősek, háttere ismeretlen, nem tipikus stb., a gyógytornász mindenképp szakorvoshoz irányítja a beteget.

Enyhébb panaszok is előfordulnak ugyanakkor (pl. ülő életmódból adódó nyak-, váll-, derékfájdalom stb.), amik esetében a gyógytorna kezelés tünet csökkenést érhet el.

Általánosságban elmondható tehát, ha orvosnál teszi meg a beteg az első lépést és a gyógytorna a megfelelő kezelési mód, akkor ezt követi a gyógytornász.

Történhet ugyanekkor fordítva is a folyamat, a gyógytornász irányíthatja szakorvoshoz a pácienst.

Melyik lehetőséget válasszam, ha gyógytorna kezelést is szeretnék első alkalommal?


30 perces állapotfelmérés az időkeret miatt nem tartalmaz gyógytorna kezelést.

60 perces állapotfelmérés esetén az állapotfelmérés mellett az esetek nagy részében van mód gyógytorna kezelésre is. Amennyiben a beteg halmozott tünetekkel jelentkezik, az állapotfelmérés időtartamát befolyásolja, hány testrész részletes vizsgálatára van szükség.

A 90 perces komplex egyéni gyógytorna magában foglalja mind az állapotfelmérést, mind pdig a gyógytorna kezelést. Amennyiben az állapotfelmérés nem tölti ki az első 60 percet, az ebből fennmaradó időben is gyógytorna kezelés történik.

Otthon végezhető feladatokat szeretnék. Kapok házi feladatot?


A gyógytorna kezelés hatékonysága nagyban függ a beteg otthoni munkájától, így házi feladatokra az esetek jó részében szükség van.

Amennyiben a kezelési módszer megkívánja az otthoni munkát, mindenképp kap a beteg házi feladatot. A gyakorlatok sok esetben ugyanakkor nem standardizálhatók, előre nem elkészíthetők (pl. Schroth terápia stb.), mert a végrehajtás függ a beteg állapotától. Ilyenkor is kap a páciens kézzel írt segédletet az otthoni munkához.

A gyógyulás szempontjából fontos azonban, hogy a beteg állapováltozásának függvényében szükség van ismételt kezelésre és állapothoz igazított új gyakorlatsorra.

Nem ismerem a különböző módszereket. Melyiket válasszam?


A leghatékonyabb módszer kiválasztása nem a páciens, hanem a szakember feladata. Ez olykor már a diagnózis felállításakor is megtörténik (pl. porckorongsérv esetén McKenzie terápia), de ez a legtöbb esetben nem így van. A gyógytorna egy önálló tudományág és annak alágait a gyógytornászok ismerik.

Bármilyen módon jelentkezik be egy páciens, az időpont egyeztetés mindig telefonon történik. A panaszokat kikérdezzük és ez alapján olyan gyógytornászhoz adunk időpontot, aki ismeri a legrelevánsabbnak tűnő szakterápiás eljárást, így már első alkalommal is ez alapján történhet meg a gyógytorna kezelés. Amennyiben az állapotfelmérésen kiderül addig nem ismert körülmény, akkor a pácienst átirányítjuk a megfelelő szakemberhez.

Messze lakom a rendelőtől, így nem tudok gyakran gyógytornára járni. Így is van értelme a gyógytorna kezelésnek?


Szakterápiás eljárás esetén mindenképp. A házi feladatok alapján lehetőség van az otthoni munkára és a kontroll alapján új gyakorlatsor összeállítására.

Hogyan jelentkezhet az állapotfelmérésre?

 • Jelentkezzen be a lenti a lenti gombra kattintva vagy hívjon minket a 06 30 190-7315-ös telefonszámon.
 • Az állapotfelmérést első kezeléssel együtt vagy önmagában is kérheti.
 • Írásbeli jelentkezését követően keressük Önt időpont egyeztetés céljából!
 • Az állapotfelmérés helyszíne: Arthuman Rendelő 1122 Budapest, Alkotás út 15.


Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Back To Top
53 módszer
Mozgásszervi panaszok csökkentésére - Ingyenes E-book


Warning: Undefined array key "snp_s3button_action_url" in /home/gerincis/public_html/extragyogytorna.hu/wp-content/plugins/arscode-ninja-popups/themes/newtheme6/template.php on line 123
Close