skip to Main Content
Tel: +36-30-190-7315 Email: arthuman@arthuman.hu , Rendelő: 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Bokaszalag sérülések, bokaficambokaszalag

Boka sérüléseket gyakran emlegetik úgy, mint sportsérülések. De nem kell, hogy sportoló legyen valaki, hogy kificamítsa a bokáját és fájdalmas legyen.  Ilyen sérülések bárkivel megtörténhetnek bármely életkorban. Ugyanakkor a férfiak 15 és 24 éves nagyobb arányban rizikósak a boka ficam esetében, mint a nők, valamint a 30 évnél idősebbek. A boka ficamok fele fordul elő egy sportolás közben.

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

Sérülések kialakulása

A sérülés akkor történik, ha a boka ízület túl messze csavart a normál helyzetből. A boka sérülések lehetséges okai:

  • Botlás, leesés
  • Boka csavarodása
  • Ügyetlen leérkezés ugrás után
  • Séta vagy futás egyenetlen felületen
  • Hirtelen hatás (pl. egy autóbalesetben)

Tünetek

A bokát ért trauma látványos és sokszor egyértelmű tünetekkel jár. A balesettel járó hirtelen fájdalom a szinte azonnal meginduló duzzanattal egyenes arányban fokozódik a boka külső oldalán. A láb elszíneződése a bevérzés jele. Mivel az ízület főként szalagok által stabilizált, leginkább ezek a struktúrák érintettek a trauma során, de az ízületet ért erőbehatás mértékétől függően egyéb anatómiai struktúrák is károsodhatnak.

Kezelés

Akut esetekben elsődleges cél a fájdalom és a duzzanat csökkentése, ami a sérült végtag mielőbbi felpolcolásával, és hűtésével érhető el. Amennyiben szükséges a járás tehermentesített végtaggal javasolt (mankózás). A fájdalom enyhítésére jegelés alkalmazható. A tünetek enyhülésével a páciens óvatosan elkezdheti a megfelelő gyógytorna gyakorlatokat. A maradványtünetek megszüntetésében, a mindennapi életbe, sportba való mielőbbi visszatérésben és az ismétlődő trauma elkerülésében a gyógytorna kiemelt jelentőséggel bír.

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Back To Top
OTTHONI GERINCTORNA
Kérje most ingyenes gyakorlatainkat és mozgásszervi tanácsainkat!