skip to Main Content
Derékfájás

Derékfájás

derékfájásA derékfájás egyike azoknak a mozgásszervi megbetegedéseknek, amivel már szinte mindenki találkozott vagy találkozni fog. Napjaink sokak életmódja melegágya a probléma kialakulásának, ezért a téma fokozott jelentőséget élvez. A fokozott terhelésből adódóan elsősorban az ágyéki-keresztcsonti gerinc betegségei a leggyakoribbak, ez a szakasz a legsérülékenyebb, melyekhez korunk mozgásszegény életmódja, a helytelen testtartásban végzett, legfőképp ülő munka nagyban hozzájárul.

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

Az ágyéki/lumbalis gerincszakasz, illetve a keresztcsont körüli régió fájdalmát a hétköznapi életben általában egységesen derékfájdalomnak nevezzük. Ennek oka leggyakrabban a gerinc fiziológiás görbületeinek megváltozása, az ülő életmód, melyet civilizációs ártalomnak is nevezhetnénk, valamint fizikai munka esetén a megerőltetés. Bármelyik legyen is a kiváltó ok, mindegyik esetben egyoldalú terhelésről beszélünk. A gerinc fiziológiás görbületeinek megváltozása számos tényező miatt kialakulhatnak. A fiatalkori tartáshibák és a gerinc rendellenességek épp úgy okozhatják, mint például a végtaghossz különbség.

A gerincet ért folyamatos rossz terhelés eleinte visszafordítható/reverzibilis elváltozásokat fog okozni. Ebben a stádiumban még rövid idő alatt csökkenthetők, megszüntethetők a tünetek (fájdalom, mozgásbeszűkülés), és nem lesz maradandó károsodás. Ha ebben a fázisban nem kezeljük a problémát, akkor olyan elváltozások alakulhatnak ki, melyeket már nem lehet teljesen megszüntetni. Ekkor már visszafordíthatatlan/irreverzibilis károsodásról beszélünk.

Milyen okai lehetnek a derékfájásnak?

 1. Növekvő testsúly, terhesség, ill. “pocakosodás”, melyek fokozott terhelést jelentenek a túlterhelt ágyéki-keresztcsonti gerincnek.
 2. Hirtelen lehűlés miatti izomfájdalom pl. izzadás, napozás után hidegben tartózkodás.
 3. Gerinc melletti izomzat gyengesége, elfáradása, sérülése.
 4. A gerinc szalagjainak megbetegedései pl.  húzódás, ritkán szakadás.
 5. A gerinc kisízületeinek kopásból származó elváltozásai.
 6. A porckorongok kopása.
 7. Gyulladásos folyamatok, melyek egyaránt érinthetik az izmokat, porckorongokat, csigolyákat, kisízületeket.
 8. Csontritkulás, mely a gerinc stabilitásának csökkenése, esetleg kóros, sérülés nélküli csigolyatörések által okoz fájdalmat.
 9. Daganatos elváltozások, melyek a csigolyákat érintik.
 10. Az alhasban helyet foglaló szervek megbetegedései is okozhatnak erre a területresugárzó fájdalmat pl. vesebetegségek, nőgyógyászati betegségek.
 11. Pszichés eredet.

Mik lehetnek a következmények?

 • Izomegyensúly felborulás
 • Csigolyák közötti kisízületek, szalagok is érintetté válnak: kialakulhat kopás, luxatio, gyulladás, kisízületi blokkok és hypermobilitás
 • Porckorongok károsodása: külső része felrostozódik, belső része kitüremkedik (akár ki is záródhat), nyomást gyakorolhat a kilépő ideggyökre. Ilyenkor már porckorongsérvről beszélünk.

A fájdalomnak több komponense is van/lehet, így például a gyulladásos jellegűekre a gyógyszer nyújtja a hatékony segítséget, a mechanikai eredetű derékfájásra a megfelelő, célzott mozgás (gyógytorna), az egészen súlyos strukturális problémákra pedig konzervatív vagy műtéti beavatkozás jelentheti a megoldást. A derékfájás eredményes kezeléséhez akiváltó ok megállapítása szükséges.

Mit tegyünk a fájdalom csökkentésére?

Az első néhány napban mindenképpen a kemény fekhelyen való fekvés ajánlott, csak indokolt esetben engedélyezett a felkelés. Meg kell találni azt a pozíciót, melyben a fájdalom a legenyhébb.

Jó hatású lehet az izmok görcsének enyhítésére a masszázs, a merevséget melegítéssel lehet oldani. Érdemes beszerezni különböző, úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentőket.  Amennyiben a fájdalom már elviselhető, és mozgásra sem jelentkezik erősebb fájdalom, a gyógytorna is elkezdhető, ami mindenképp szükséges a gyógyuláshoz és a kiújulás megelőzéséhez.

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top
53 módszer
Mozgásszervi panaszok csökkentésére - Ingyenes E-book