Skip to content
Lúdtalp

Lúdtalp

lúdtalpLúdtalp kialakulása, tünetei, kezelése

Az elváltozás a fiatal generációtól kezdődően idős korig nagy számú embert érint, így a lúdtalp szinte népbetegségnek számít.

Sokan szenvednek különféle lábat érintő panaszoktól, melyek közül az egyik legismertebb probléma a lúdtalp, ami alapvetően statikai eredetű. Az enyhe panaszokat okozó formáktól a legsúlyosabb, szinte járásképtelenséget előidéző elváltozások is előfordulnak.

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

A lúdtalp kialakulása

A láb a szezámcsontok nélkül 26 csontból tevődik össze. Ezeket a szalagok és izmok funkcionális egységbe foglalják. A test súlya az ugrócsontra nehezedik, és azon keresztül a sarokcsontra és előrefelé az előlábra tevődik át. Az egyes csontok alakja, elhelyezkedése, egymáshoz való illeszkedése adja a láb jellegzetes, boltozatos kiképzését. A boltozatok fenntartását a szalagok, összeköttetések és izmok aktív működése biztosítja. A boltozatok szerkezetét főként szalagok és részben izmok is stabilizálják. A láb boltozatai serdülőkorra alakulnak ki véglegesen. A láb szerkezetének így a lúdtalp kialakulásában az örökletes tényezők mellett a lábra ható erőknek (testsúly, izomerő) is nagy szerepe van.

A lábnak két lényeges boltozata van:
  • hosszanti boltozat, ami a külső és a belső lábszél ívének felel meg, illetve a
  • keresztboltozat, az öt lábközépcsont fején átmenő haránt ívelt vonal.

Ha a terhelés és a teherbíró képesség között az egyensúly megbomlik, létrejönnek az ún. statikai deformitások. A rugalmas szalag és izomrendszer a boltozatot fenntartani nem tudja, létrejönnek azok a kórképek, amelyeket ” lúdtalp ” néven foglalnak össze. A lábboltozatok megváltozása miatt a láb izmainak helyzete és a láb csontjain tapadó inak lefutása is megváltozik. Az egész alsó végtag statikája, a boka-, a térd- és a csípőízületet is beleértve romlik, az alsó végtagok és a medence ill. az ágyéki gerincszakasz egymáshoz viszonyított helyzete is megváltozik, és az ízületek és izmok rendellenes helyzete az ízületek, izmok, szalagok túlterhelődéséhez vezet, így a lúdtalp panaszokat, fájdalmat okoz.

Legfontosabb időszakok a lúdtalp kialakulása szempontjából:

  • Állás járás kezdete kisgyermekkorban. Ha a szülők erőltetik a felállást, a járást, többet állítják fel a gyereket, mint ahogy önmagától felállna, túlterhelik a lábát.
  • Óvodáskor. A megváltozott körülmények közé került gyermek lába megfelelő tréning nélkül túlterhelésnek lehet kitéve. Az izomzat kifáradva nem képes aktívan fenntartani a láb formáját és ezt követően a láb szalagjai is meglazulhatnak.
  • Serdülőkori gyors növekedési periódusban a hirtelen súlygyarapodás szintén túlterhelést jelenthet.
  • Hosszabb fekvéssel vagy inaktivitással járó állapotok után kellő tréning nélkül a láb aktuális „túlterhelése” szintén lúdtalp kialakulásához vezethet.
  • A mozgásszegény életmód és a civilizált életkörülmények szintén elősegítik a lúdtalp kialakulását. A sima, kemény, rugalmatlan útburkolat fölöslegessé teszi a lábizmok aktív működését, így elgyengülésükhöz vezet. A rossz cipő viselése szintén negatív hatással van a láb boltozatos szerkezetére.
  • Felnőttkorban a boltozatrendszer megbomláshoz vezethet a stabilizáló rendszerek erejét meghaladó igénybevétel: terhesség, túlsúly, állómunka.

A lúdtalp kezelése, terápiája

Lúdtalp esetén a megfelelő talpbetét, ha szükséges és lúdtalpat, ill. a bokabedőlést korrigáló cipő kiválasztása az ortopéd orvos feladata, amit kiegészít a napi rendszerességgel végzett gyógytorna. Évszaknak megfelelően mezítláb, természetes talajon való járás szintén segíti a lúdtalp korrekcióját. A felnőttkori lúdtalp igen jól korrigálható a megfelelő lábra illő lúdtalpbetéttel, melynek több formája ismeretes: az egyszerű, bármilyen lábra alkalmazható szendvics-szerkezetű lúdtalpbetét nagyon jól korrigálja a lesüllyedt boltozatot. Fontos azonban tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a lúdtalpbetét csak a tüneteket tudja korrigálni, az okokat nem szünteti meg. Legfőképp tornagyakorlatokat és izomerősítést érdemes végeztetni, mert ezek tudják az elváltozásokat korrigálni! Konzultáljon a témában járatos szakemberrel! Érdemes még megemlíteni, hogy különösen sportolóknál, gyermekeknél fontos a megfelelő cipő használata, hiszen egy rosszul kiképzett cipő jelentős elváltozásokat tud okozni.

Gyógytornával történő kezelés

A lúdtalp gyógytornája mindig egyénre szabott, az egyén terhelhetőségének és tüneteinek függvényében állítjuk össze a speciális gyakorlatsort, amelyet egyes technikákkal igény szerint kiegészítünk. Szóba jöhet Taping, Manuálterápiás kezelés, Testtartásjavító torna, Terrier Terápia.

A speciális gyógytorna lényege a láb szerkezetének helyreállítása.  A lábra irányuló kezelésen túl fontos a medence korrekciója, a helyes terhelési viszonyok kialakítása.  Csak a lábfej izmainak erősítése, illetve a lúdtalpbetét alkalmazása nem elegendő!

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top
53 módszer
Mozgásszervi panaszok csökkentésére - Ingyenes E-book


Warning: Undefined array key "snp_s3button_action_url" in /home/gerincis/public_html/extragyogytorna.hu/wp-content/plugins/arscode-ninja-popups/themes/newtheme6/template.php on line 123
Close