Skip to content
Nyakfájás

McKenzie torna

McKenzie torna – McKenzie módszer alapján

A McKenzie módszer egy világszerte elismert és  széles körben elterjedt módszer a különböző eredetű gerincproblémák, különösen a gerincsérv kezelésére.

Hogyan zajlik a McKenzie torna, a McKenzie kezelés?

mckenzie torna

Az első alkalom magában foglalja a McKenzie módszer alapján végzett tünet tesztelést és az első gyakorlatsor betanítását is. A kezelés hatékonyságát fokozza, hogy a páciens házi feladatot kap, aminek otthoni végzésével kapcsolatban megkapja az instrukciókat is a terapeutától.

Az első lépés a McKenzie tesztelés, melynek során a terapeuta speciális testhelyzeteket és mozgásokat ismételtet a pácienssel. A fájdalom változásából következtet a kiváltó okra. Ez alapján összeállít egy egyénre szabott kezelési programot, ami néhány egyszerű, otthon vagy munkahelyen is könnyen kivitelezhető mozdulatból áll. Az aktív gyakorlatok révén a páciens saját maga tudja enyhíteni fájdalmát, így a probléma kimenetelére is hatást tud gyakorolni, és az esetleg kiújuló fájdalmakat már önmaga tudja enyhíteni. A kezelés során a cél a fájdalom centralizálása, majd ennek elérése után az állapot stabilizálása izomerősítéssel.

Az optimális állapot eléréséhez további kezelések szükségesek, melyek során a terapeuta az állapot változásához igazítja a gyakorlatokat. A további gyógytorna kezelések időtartamát a pácienshez igazítva közösen alakítják ki, ez lehet 30 vagy 50 perces alkalom.

A McKenzie módszer alapján végzett kezelés alkalmas lehet a porckorongsérv visszahúzására, amivel párhuzamosan csökkennek a páciens tünetei.

A kezelés következő lépése a kiváltó ok megszüntetése, az állapot stabilizálása és a kiújulás megelőzése célirányos, személyre szabott gyógytornával.

Milyen elváltozások esetén tud javítani az állapoton a McKenzie torna?

  • Diagnosztizált nyaki, lumbális, háti porckorongsérv, gerincsérv
  • Derekában lévő merevség vagy fájdalom
  • Derékban vagy nyakban kezdődő fájdalom, mely kiterjedhet a fenékbe, ill. vállakba
  • Nehéz előrehajlás derékfájdalom miatt
  • Ízületi gyulladásból eredő fájdalom a következő testrészeken: csípőkben, fenékben, vállakban, felkarokban
  • Sajgó fájdalom a könyökökben vagy térdekben
  • Időszakos bizsergés vagy zsibbadás a végtagokban
  • Isiász

 


Értékelés
Értékelés dátuma
Értékelt termék
McKenzie torna
Értékelés
51star1star1star1star1star

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Back To Top
53 módszer
Mozgásszervi panaszok csökkentésére - Ingyenes E-book


Warning: Undefined array key "snp_s3button_action_url" in /home/gerincis/public_html/extragyogytorna.hu/wp-content/plugins/arscode-ninja-popups/themes/newtheme6/template.php on line 123
Close