Skip to content
Kézzsibadás

Mi állhat az éjszakai kézzsibbadás mögött?

A kézzsibbadás

Kéztőalagút szindróma (carpal tunnel szindróma)A kézzsibbadás sok embernek okoz problémát! A csukló tenyér felőli oldalán található a csontok és szalagok által határolt kéztőalagút. Ha valamilyen ok miatt ebben a csatornában tartós nyomásfokozódás alakul ki, akkor az itt áthaladó ínszalagok begyulladhatnak, ér- és idegképletek sérülhetnek. Az így kialakuló betegség neve kéztőalagút szindróma vagy idegen kifejezéssel carpal tunnel szindróma.

Mi okozhatja a kézzsibbadást?

 • tartós megerőltetés:
  Az esetek nagy részében foglakozási ártalom miatt alakul ki. A csukló, és az ujjak hajlító izmainak fokozott és tartós megerőltetése hozza létre. Ez lehet megerőltető fizikai munka (például a sok kerti munka), de akár könnyű aktivitás is kiválthatja, ha túlterheli az izomzatot.
 • trauma: valamelyik kéztőcsont ficama, törése
 • elmeszesedett tömlő: vagyis meszesedés a kéztő alagútban
 • csontkinövés
 • cukorbetegség: sajátos kézelváltozás az ujjak deformitásával
 • hormonális hatások: például terhességnél vízretenció

Mi történik az izmok túlterhelésekor?

A kéztőalagútban a folyamatos megerőltetés miatt olyan folyamatok indulnak be, amelyek szűkítik a teret, így a csatornán áthaladó ínak, erek, valamint az ideg (nervus medianus) nyomás alá kerülnek. Mivel az ínak jobban ellenállnak a kompressziónak, elsősorban az erek és a medianus ideg működése csökken, ez pedig idővel funkciózavart eredményez.

Hogyan történik a „térszűkítés”?  

 • az ínszalagok a túlzott igénybevételtől megvastagodnak, bedagadnak és begyulladnak
 • felszaporodik a synovialis folyadék (ízületi folyadék), ami az ínszalagok egymáson való könnyebb elmozdulását segítené, de mivel szűk az alagút és több is a synovium, így nő a nyomás

Milyen következményei vannak a fokozott nyomásnak?

 • csökken a véráramlás a tenyérbe, ujjakba
 • romlik a medianus ideg működése, mivel romlik a keringés a csatornában
 • kialakul a funkciózavar: azaz csökken a szorítóerő

A kéz és a csukló hajlító izmainak maximális összehúzódása (tehát ökölbe szorított kéz és behajlított csukló) a kéztő alagútban legalább háromszorosára növeli a nyomást. Így egy már meglévő alagút szindróma esetén a hajlításra, szorításra annyira fokozódhat a fájdalom, hogy elejti a tárgyat. Ilyen módon gyengül a kéz szorító ereje.

Mik a kéztőalagút szindróma (carpal tunnel szindróma) tünetei?

 • fájdalom
 • égő érzés
 • bizsergés
 • érzészavar, érzés kiesés
 • gyakori az éjszakai zsibbadás: mivel éjjel lelassul a vérkeringés is, és a tejsav felhalmozódik; felébredéskor a kar átmozgatásával beindul a keringés és megszűnik/enyhül a fájdalom
 • csökken a mozgástartomány a csuklóban és ujjakban (gyakran a hajlító és a feszítő irányba is)
 • nyomásérzékenység a csukló tenyéri felszínén
 • gyengülhet a kéz ereje

Hol jelentkeznek a carpal tunnel szindróma tünetei?

A tenyér hüvelykujj felőli oldalán valamint az első három ujj tenyéri felszínén és a gyűrűs ujj hüvelykujj felőli oldalán.

Mik a kezeletlenül maradt kéztőalagút szindróma következményei?

 • a hüvelykujj párnás területének (thenar izomcsoport) izmai elsorvadnak
 • teljes érzéskiesés a tenyér és ujjak érintett területén

Hogyan lehet kezelni?

* gyógytorna: enyhébb tüneteknél túlerőltetés esetén, amikor az izomegyensúly visszaállításával műtéti beavatkozás nélkül is megoldható a probléma

* manuálterápia: gyógytornász vagy orvos által végzett, a célzott gyógytornával együtt felgyorsítja a javulást

* ultrahang: kúra szerűen alkalmazva fájdalomcsillapító hatása van

* sín: hosszantartó sínkezeléssel tartósan lehet tehermentesíteni a túlerőltetett izomcsoportot

* szteroid injekció: ha 6 hónapon belül nem javulnak a tünetek egyéb kezelések hatására

* műtéti megoldás: Traumás esetekben illetve, ha nagyon súlyos tünetek lépnek föl, akkor átvágják a csatornát átívelő keresztirányú szalagot. Ez az eljárás gyors javulást hoz, mert egyből megszűnik a fokozott nyomás. De gyakran a kialakuló hegszövet miatt újra jelentkeznek a tünetek. Az esetek kb. felében pedig két éven belül újabb műtétre kerül sor.

Melyik kezelést válasszuk?

A gyógyulás szempontjából fontos a gyorsaság, a javulás mértéke és fenntarthatósága. E három tényező figyelembevételével a tünetek súlyossága alapján kell kiválasztani a megfelelő terápiát.

Milyen esetekben segít kézzibbadás esetén a gyógytorna, a manuálterápia?

Gyógytornával és egyes manuális eljárásokkal a túlerőltetésből eredő kéztőalagút szindrómákat (carpel tunnel szindróma) lehet kezelni, traumás vagy egyéb esetekben többnyire műtéti megoldásra van szükség. Egyoldalú túlterhelés során felbomlik az izomegyensúly az alkar (a csukló és kéz) hajlító és feszítő izmai között. A fokozott igénybevétel miatt a hajlító izmok elfáradnak, megrövidülnek. Ez azt jelenti, hogy vagy sokkal nagyobb erőfeszítésbe kerül az ujjak és a csukló hajlítása, vagy nem is lehet teljesen behajlítani őket. Ezen kívül az izmok megrövidülése miatt az ujjak nyújtása és a csukló hátrafeszítése is gyakran fájdalmat okozhat.

Pihenésre és nyújtás során az izmok visszanyerik eredeti hosszúságukat (ez a megfelelő működéshez nélkülözhetetlen) valamint friss vért juttat a keringés az izomszövetekhez. A véráramlás nemcsak az izmoknál, hanem az idegeknél is a regenerálódás kulcsa. Még ha károsodott is valamennyire a kéztőalagútban haladó medianus ideg (persze a károsodásnak vannak reverzibilis és irreverzibilis mértékei), akkor is regenerálódhat, ha megfelelő vérellátás révén oxigénhez és tápanyaghoz jut. A megfelelő véráramlás ezen kívül a gyulladásos termékeket is eltávolítja az érintett területről.

A gyógytorna gyakorlatok fő célja:

 • hajlító izmok nyújtása
 • feszítő izmok ellenállással szembeni erősítése

A manuálterápiás kezelés a célzott gyógytornával együtt nagyban meggyorsítja a gyógyulást.

A marok erősítő eszközök egyáltalán nem alkalmazhatók!

Mit teherünk a capal tunnel szindróma megelőzése céljából?

A fenti tünetek hosszan tartó panaszokat és életminőség romlást okoznak, így aki munkája, szabadideje során veszélynek van kitéve (sokat hajlítja ujjait, csuklóját), sok kellemetlenségtől és akár munkaerő csökkenéstől is megkímélheti magát, ha napi pár percet fordít a csukló és kézizmok egyensúlyának fenntartására.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglalás: https://arthuman.vibrohome.hu/

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top
53 módszer
Mozgásszervi panaszok csökkentésére - Ingyenes E-book


Warning: Undefined array key "snp_s3button_action_url" in /home/gerincis/public_html/extragyogytorna.hu/wp-content/plugins/arscode-ninja-popups/themes/newtheme6/template.php on line 123
Close