Skip to content
Porckorongsérv

Porckorongsérv

porckorongsérvA porckorongok a gerinc csigolyái között elhelyezkedő, lengéscsillapító egységek. A csigolyatestek közötti porckorongok rugó szerepet töltenek be, ezért fontos, hogy szerkezetük tökéletes legyen. Az életkor előrehaladtával a porckorongok minősége megváltozik. Életünk kezdeti szakaszában a porckorongok tápanyagellátása vérerek útján történik, amelyek azonban a későbbiekben bezáródnak. Ezek a szöveti elváltozások már megváltoztatják a porckorong mechanikai tulajdonságait, s mindez hozzájárul a porckorongsérv kialakulásához.

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

A napi mozgások következtében a porckorong veszít nedvességtartalmából, míg az éjszaka folyamán a porckorong állománya újra feltöltődik folyadékkal.  Éjszaka a porckorong regenerálódik, ám a kor előrehaladtával ez a regenerálódó képesség csökken.  Ez a folyamat kb. a 30. életévtől kezdődhet, amennyiben a porckorongot állandóan nagyfokú terhelés éri. Ekkor hirtelen vagy rossz irányban tett mozdulatok, mint pl. hirtelen csavarodás, hajlás, a porckorong apró sérüléséhez vezetnek. A rostos gyűrű beszakad, lehetőséget biztosítva ezzel a belső állomány kilépésének. A kialakuló tünetek az apró jelektől az elviselhetetlenségig fokozódhatnak. A gerincsérv, azaz porckorongsérv tulajdonképpen a csigolyák közötti porcok kitüremkedése, mely nagy fájdalommal jár. 

A gerincsérv előfordulási helye leggyakrabban a nyaki szakaszon a 6-7-es csigolya között, az ágyéki szakaszon pedig a 4-5-ös, valamint az 5-ös ágyéki és az 1-es keresztcsonti csigolya között jellemző.

A nyaki gerinc szakaszán kialakuló gerincsérvek szinte minden életkorban előfordulhatnak.

A gerinc középső, háti szakaszán nagyon ritkán fordulnak elő porckorong kiboltosulások és ezek az esetek nagy többségében tünetmentesen zajlanak.

A gerinc alsó, úgynevezett lumbális szakaszán kialakult gerincsérvek a leggyakrabban előforduló gerincsérvek közé sorolhatóak.A fő tünet ebben az esetben a helyi derékfájdalom, a farba, lábba kisugárzó fájdalom. Zsibbadás, bizsergés, valamint súlyosabb eseteknél bizonyos izomcsoportok gyengülése, bénulása is bekövetkezhet.

Mik a gerincsérv leggyakoribb tünetei?

  • az érintett gerincvelői ideg nyomódása következtében a beidegzett végtag, testtáj zsibbadó, bizsergő érzete;
  • hosszabb ideig tartó állás , ülés esetén a deréktáj illetve az érintett gerincszakasz fájdalma;
  • tartós fájdalom esetén a fájdalmat enyhítő, kompenzáló testtartás un. oldaltartás
  • az esetleges ideggyöki nyomódás következtében kisugárzó, bizsergő fájdalom
  • koordinációs zavarok
  • érzészavarok

Hogyan kezelhető a porckorongsérv?

  • A gerincsérv, porckorongsérv kezelésének leghatékonyabb módja a McKenzie terápia / McKenzie torna, ami igazodik a különböző gerincsérv típusokhoz. Gyógytornászok speciális szakképesítéssel végezhetik ezt a terápiát.
  • Szélsőséges esetben műtéti beavatkozás szükséges.

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top
53 módszer
Mozgásszervi panaszok csökkentésére - Ingyenes E-book


Warning: Undefined array key "snp_s3button_action_url" in /home/gerincis/public_html/extragyogytorna.hu/wp-content/plugins/arscode-ninja-popups/themes/newtheme6/template.php on line 123
Close