Skip to content
Sclerosis Multiplex

Sclerosis multiplex

sclerosis multiplexA sclerosis multiplexet autoimmun betegségnek tartják. Tulajdonképpen  a központi idegrendszer (azaz az agyat és a gerincvelőt érinti) fehérállományának gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő, úgynevezett myelin. A rosszul működő idegrendszer a saját idegsejtjeit és az azok nyúlványait borító velőshüvelyt támadja meg és roncsolja. Döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt rokkantsághoz vezet.

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

A sclerosis multiplexben a szervezet tévedésből ellenanyagokat és fehérvérsejteket küld az agy és a gerincvelői idegeket körülvevő myelinhüvely ellen. Ennek eredményeként kialakul a myelinhüvely gyulladása és károsodása, amely végül az idegek károsodásához vezet.  Idővel ez a károsodás lelassítja vagy megakadályozza az izomkoordinációért, az izomerőért, az érzékelésért és a látásért felelős idegeken az ingerület továbbítódását. A nők valamivel hajlamosabbak a betegségre, melynek első tünetei leggyakrabban a 20. és az 50. életév között jelennek meg.

A Sclerosis multiplex tünetei

A szem problémái: részleges vagy teljes látásvesztés, kettős látás, homályos látás, látóideg gyulladás

Mozgáskoordinációs problémák: egyensúlyvesztés, bizonytalan járás, szédülés, a végtagokkal végzett mozgások ügyetlensége, a lábak gyengesége, koordinációs zavar

Érzékelési zavarok: égő, bizsergő érzés, indokolatlan fájdalom, zsibbadás vagy érzéketlenség több végtagban

Vizetettartási zavarok: jellemző lehet a vizelettartási probléma, ill. a székrekedés

A szexuális élet zavarai: impotencia, csökkent libidó és érzékenység

A diagnózis felállítás

A betegség nem állapítható meg egyetlen tünetből, csak azok együtteséből, ezért a diagnózis felállításával és közlésével az orvosoknak gondosan kell eljárnia. A tünetek SM-es eredetét igazoló vizsgálatok közül a legfontosabb az MRI.  A klasszikusnak mondható tünetek gyorsíthatják a diagnózis felállítását. A neurológiai diagnózishoz legalább két, időben elkülönülő és az idegrendszer két külön területét érintő funkciózavar  igazolhatósága szükséges.

A sclerosis multiplex kezelés 

Sajnos ma még nem rendelkezünk a betegséget gyógyítani tudó terápiával. A különböző kezelések célja az életminőség javítása. A gyógyszeres kezelés mellett rendszeres gyógytorna pszichoterápia is segítheti a beteget.

A kezelésben tehát fontos szerepe van a fizikoterápiának és a gyógytornának.  A testmozgás fontos és jótékony hatású, ennek mikéntjéhez és a mozgásprogramhoz gyógytornász segítségét kérni. A gyógytorna segít fenntartani az egyensúlyozási- és járásképességet, a mozgásszabadságot, és csökkenti a merevséget és a gyengeséget.

A betegség az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, ezért olyan mozgásterápia javasolt, amely fokozatosan épül fel, és célja a funkciók javítása.

A Sclerosis Multiplex kezelésében a következő gyakorlatok, módszerek használatosak:

– fokozatos, óvatos mobilizáció, átmozgató torna
– légzés segítése, légzőtorna, légzésterápia
– alsó végtag átmozgatás, kondícionálás
– törzsizom átmozgatás, gerinctorna
– nyak-, válltorna
– egyensúly és koordinációs gyakorlatok
– járógyakorlatok (járásminta gyakorlása, egyensúly javító gyakorlatok)
– masszázs

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top
53 módszer
Mozgásszervi panaszok csökkentésére - Ingyenes E-book


Warning: Undefined array key "snp_s3button_action_url" in /home/gerincis/public_html/extragyogytorna.hu/wp-content/plugins/arscode-ninja-popups/themes/newtheme6/template.php on line 123
Close