skip to Main Content
Sclerosis Multiplex

Sclerosis multiplex

sclerosis multiplexA sclerosis multiplexet autoimmun betegségnek tartják. Tulajdonképpen  a központi idegrendszer (azaz az agyat és a gerincvelőt érinti) fehérállományának gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő, úgynevezett myelin. A rosszul működő idegrendszer a saját idegsejtjeit és az azok nyúlványait borító velőshüvelyt támadja meg és roncsolja. Döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt rokkantsághoz vezet.

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

A sclerosis multiplexben a szervezet tévedésből ellenanyagokat és fehérvérsejteket küld az agy és a gerincvelői idegeket körülvevő myelinhüvely ellen. Ennek eredményeként kialakul a myelinhüvely gyulladása és károsodása, amely végül az idegek károsodásához vezet.  Idővel ez a károsodás lelassítja vagy megakadályozza az izomkoordinációért, az izomerőért, az érzékelésért és a látásért felelős idegeken az ingerület továbbítódását. A nők valamivel hajlamosabbak a betegségre, melynek első tünetei leggyakrabban a 20. és az 50. életév között jelennek meg.

A Sclerosis multiplex tünetei

A szem problémái: részleges vagy teljes látásvesztés, kettős látás, homályos látás, látóideg gyulladás

Mozgáskoordinációs problémák: egyensúlyvesztés, bizonytalan járás, szédülés, a végtagokkal végzett mozgások ügyetlensége, a lábak gyengesége, koordinációs zavar

Érzékelési zavarok: égő, bizsergő érzés, indokolatlan fájdalom, zsibbadás vagy érzéketlenség több végtagban

Vizetettartási zavarok: jellemző lehet a vizelettartási probléma, ill. a székrekedés

A szexuális élet zavarai: impotencia, csökkent libidó és érzékenység

A diagnózis felállítás

A betegség nem állapítható meg egyetlen tünetből, csak azok együtteséből, ezért a diagnózis felállításával és közlésével az orvosoknak gondosan kell eljárnia. A tünetek SM-es eredetét igazoló vizsgálatok közül a legfontosabb az MRI.  A klasszikusnak mondható tünetek gyorsíthatják a diagnózis felállítását. A neurológiai diagnózishoz legalább két, időben elkülönülő és az idegrendszer két külön területét érintő funkciózavar  igazolhatósága szükséges.

A sclerosis multiplex kezelés 

Sajnos ma még nem rendelkezünk a betegséget gyógyítani tudó terápiával. A különböző kezelések célja az életminőség javítása. A gyógyszeres kezelés mellett rendszeres gyógytorna pszichoterápia is segítheti a beteget.

A kezelésben tehát fontos szerepe van a fizikoterápiának és a gyógytornának.  A testmozgás fontos és jótékony hatású, ennek mikéntjéhez és a mozgásprogramhoz gyógytornász segítségét kérni. A gyógytorna segít fenntartani az egyensúlyozási- és járásképességet, a mozgásszabadságot, és csökkenti a merevséget és a gyengeséget.

A betegség az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, ezért olyan mozgásterápia javasolt, amely fokozatosan épül fel, és célja a funkciók javítása.

A Sclerosis Multiplex kezelésében a következő gyakorlatok, módszerek használatosak:

– fokozatos, óvatos mobilizáció, átmozgató torna
– légzés segítése, légzőtorna, légzésterápia
– alsó végtag átmozgatás, kondícionálás
– törzsizom átmozgatás, gerinctorna
– nyak-, válltorna
– egyensúly és koordinációs gyakorlatok
– járógyakorlatok (járásminta gyakorlása, egyensúly javító gyakorlatok)
– masszázs

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top
53 módszer
Mozgásszervi panaszok csökkentésére - Ingyenes E-book