Skip to content
Sokízületi Gyulladás

Sokízületi gyulladás

Sokízületi gyulladásA sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) a világ lakosságának átlagosan 1 %-át érinti, azaz relatíve gyakori betegségnek számít. Többnyire 35-55 éves korban kezdődik – de bármely életkorban előfordulhat. Nőkön 3-4-szer gyakoribb. A RA idült, hullámzó lefolyású gyulladás, amely elsősorban a kéz, a láb kisízületein jelentkezik.

Kialakulásában az öröklött hajlamon túl bizonyos vírusok is szerepet játszhatnak, amik fertőzést okoznak, ill. a stressznek is lehet hatása a betegség létrejöttére. Úgynevezett autoimmun betegség, melynek során a szervezet tévedésből a saját, egészséges sejtjeit, szöveteit támadja meg , ezáltal fájdalmat, duzzadást, merevséget, majd az idő előre haladtával csökkent ízületi működést, illetve általános levertséget és gyengeséget okoz.

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

Mozgásszervi tünetek

A sokízületi gyulladás (RA) az esetek nagy többségében markáns ízületi gyulladásos tünetekkel jelentkezik, de sokszor lappangó formában hullámzó jellegű visszatérő ízületi panaszokkal indul.  A betegség lényege az ízület mozgásterjedelmének csökkenése. Döntően a kéz és a láb kisízületeinek szimmetrikus gyulladása jellemzi, de a térd-, csukló-, könyök- és bokaízületeket is gyakran érinti. Az ízületi gyulladásban termelődő és résztvevő kóros fehérjék és sejtek az ízületi porcot vékonyítják és a csontvégeket „megrágják” azaz csonteróziókat alakítanak ki, mely végül az ízület tartós funkciócsökkenéséhez, teljes tönkremeneteléhez vezet. Jellegzetes panasz az ízületek (elsősorban a kéz vagy a csukló) reggeli merevsége, amely fokozatosan, pár óra alatt oldódik. Az ízületek duzzadtak. Felléphet fájdalom és merevség a könyök-, csípő és térdízületben is. A boka és a lábfej szinte mindig érintett, kalapácsujj vagy bütyök képződhet. A gerinc kisízületeinek gyulladása fejfájást, szédülést, kéz-és lábzsibbadást okoz. Jellegzetes tünet még az un. reumás csomó, mely ízület környéki bőr alatti fájdalmatlan csomók megjelenését jelenti.

Nem mozgásszervi tünetek, következmények

A sokízületi gyulladást az egész szervezet betegségének kell tekinteni, mert nemcsak az ízületek ellen termelődhetnek ellenanyagok, hanem a szervezet egyéb szövetei, szervei ellen is. Járhat hőemelkedéssel, lázzal, a betegek rossz közérzetről és fáradékonyságról panaszkodnak, lefogynak, hangulatuk nyomott. Ízületi érintettségen kívül ritkán egyéb szerveket is megtámadhat (tüdő, szem) és az általános gyulladás következtében az érelmeszesedést is felgyorsíthatja annak összes szív-érrendszeri következményével.

Kezelése

Mivel a porckárosodás és a csonteróziók már a betegség korai stádiumában kialakulhatnak, fontos a diagnózis gyors felállítása és a megfelelő kezelés elkezdése. A RA kezelhetőgyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, az immunrendszer aktivitását befolyásoló szerekkel és szteroiddal (mellékvesekéreg-hormonnal).  Ezeknek a gyógyszereknek számos mellékhatásuk lehet. Súlyos esetben elkerülhetetlen a műtét.

A kezelésben fontos szerepe van a fizikoterápiának és a gyógytornának, amelyek az ízületek védelmén túl elősegítik az izomerő megtartását, valamint fájdalom-és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.  A terápia középpontjában a funkció javítása és a fájdalomcsillapítás áll, a pácienssel különböző kompenzációs mozdulatok végeztetése, megtanítása, a mindennapi élet könnyítése érdekében. A fájdalom csökkentésében segíthet a Terrier terápia is.

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top
53 módszer
Mozgásszervi panaszok csökkentésére - Ingyenes E-book


Warning: Undefined array key "snp_s3button_action_url" in /home/gerincis/public_html/extragyogytorna.hu/wp-content/plugins/arscode-ninja-popups/themes/newtheme6/template.php on line 123
Close