skip to Main Content
Tel: +36-30-190-7315 Email: arthuman@arthuman.hu , Rendelő: 1122 Budapest, Alkotás út 15.

térd gyógytornaA térd ízülete testünk egyik legbonyolultabb ízülete, és ez is sérül a leggyakrabban. A térdízület sérülése jelentheti egy részről a porcgyűrűk, más részről a porc felszínének sérüléseit.  A kezelések során fontos a torna mielőbbi elkezdése és a fokozatosság szem előtt tartása.

Mik a leggyakoribb térdsérülések?

A térdszalagok és a C-alakú porcok (meniszkuszok) sérülései fordulnak elő leggyakrabban. A szalagok sérülései lehetnek a szalaghúzódás, részleges- vagy teljes szalagszakadás. A leggyakoribb sérülés a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag szakadása.

Hogyan kezelhetők a térd sérülések?

A térdsérülésekkel leggyakrabban traumatológus, ortopédus vagy sportorvos foglalkozik. A sérült térdről először általában röntgenfelvétel készül, majd amennyiben indokolt, a későbbiekben MR- vagy ultrahang-vizsgálatra is sor kerülhet. Ha az oldalszalag-szakadás beigazolódott, és panaszokkal jár, akkor minden esetben célszerű a szakorvossal történt konzultáció alapján a sérülés műtéti megoldása, a további ízületi károsodás megelőzése miatt.

A műtétet követően sebgyógyulásig a gyógytorna gyakorlatok közti időre nyugalomba kell helyezni a végtagot. A jegelés fájdalomcsillapító hatású és az ízületen kívüli vérömleny felszívódását segíti. A műtétet követő első napon csak izometriás gyakorlatok végzése (izmok megfeszítése, elernyesztése tényleges mozgás nélkül) és 0-30 fokos mozgatás engedélyezett. A 2. naptól engedélyezett az óvatos mozgatás. Ekkortól lehet kezdeni a mankóval végzett tehermentesítést. Emellett a tornagyakorlatok folytatása és a térd hajlításának fokozása a cél.

A tehermentesítés legalább 10-14 nap kell, hogy tartson. A korlátozott mozgást lehetővé tevő ízületi rögzítés 4-6 hétig szükséges. A tartós mozgásszegény életmód miatt fontos a véralvadásgátló kezelés (4-6 hét). A gyógytorna során fontos a térd (hajlító) funkciójának fokozatos növelése, a gyógytorna folytatása, a 8. héttől kerékpározás, majd a 12. héttől úszás javasolt.

Fontos az időben elkezdett gyógytorna, a zsugorodások, hegesedések megelőzése miatt. Fontos, hogy a gyógytornát, az ízület megfelelő mozgatását csak szakember irányításával végezze a páciens.

A térdműtét utáni kezelés a műtét típusától függően eltérő lehet. Ami azonban minden esetben nagyon fontos, hogy a térdműtét utáni torna minél hamarabb megkezdődjön a sikeres és gyors felépülés érdekében. Ennek megvalósulásához heti 3-5 gyógytornász által vezetett kezelésre, illetve otthoni gyógytorna feladatok végrehajtására van szükség.

A térd gyógytorna alkalmazási területei:

Térdműtét utáni torna

Térdprotézis után torna

Térdszalag szakadás gyógytorna

Combizom erősítő gyógytorna

Porcleválás gyógytorna

JELENTKEZÉS GYÓGYTORNA KEZELÉSRE

Hogyan jelentkezhet gyógytorna kezelésre? (Rendelő címe: 1122 Budapest, Alkotás út 15.)

  1. Telefonon felhív minket a +36 30 190 7315-ös telefonszámon. Információt nyújtunk a kezelés menetéről, az 1. gyógytorna lehetséges időpontjáról.
  2. Emailt ír nekünk és mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre. Email:
    arthuman@arthuman.hu
  3. Töltse ki az űrlapot! Mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre

Mi fog történni a jelentkezést követően?

Időpontot egyeztetünk Önnel az első alkalomra, melynek során megvizsgálja Önt kollégánk és már rövid gyakorlatokat is ad Önnek az időtartam függvényében.


dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Back To Top
OTTHONI GERINCTORNA
Kérje most ingyenes gyakorlatainkat és mozgásszervi tanácsainkat!
Gyógytorna megoldást keres és nem kapott választ kérdésére?
Segíthetünk?
Szívesen visszahívjuk Önt és válaszolunk kérdéseire!
Köszönjük!
Close