skip to Main Content
Térdfájás

Térdfájás

TérdfájásA térdfájás gyakran jelentkező ízületi panasz, mely bármely életkorban előfordulhat. Fiatalok esetében legtöbbször túlerőltetés, sportolás következtében kialakuló nyálkatömlő gyulladás, illetve sérülés, idősebb korban pedig porckopás következményeként jelentkezhet a térdízület fájdalma.

Milyen okai vannak a térdfájásnak?

Reumathoid arthritisz (RA)

Ez, az arthritis egy speciális formája, ami ún. autoimmun betegség. A reumatoid arthritisz kiváltó okát nem ismerjük, de a szervezetünk védekező rendszere saját szöveteink “ellen fordul” és különböző folyamatok során az ízületek bonyolult rendszerét károsítja. Általában 25 és 55 év között jelentkezik a leggyakrabban, de bármilyen életkorban előfordulhat. Lényege, hogy az immunrendszer túlműködése következtében sok-ízületi károsodás alakul ki, (emellett a szervezet más szervei is érintettek lehetnek a betegség részeként). A folyamat során mind az ízfelszínek, mind az ízületi tok károsodik, az ízületek mozgása beszűkül, fájdalmassá válik, előrehaladott esetben deformitás és teljes ízületi merevség alakul ki.  Az életminőségre is kihatva általános levertséget, rokkantságot okozhat és akár korai elhalálozás is lehet a következménye.

Ízületi kopás (ostheoarthritis)

Főként középkorúaknál (40 év felett) jelentkezik. Az ízületi porc  “bélésként” működik a csontok között, tehát ha a kor előrehaladtával elvékonyodik, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely fájdalomérző idegvégződésekkel bőven ellátott terület. Mindez a tapasztalható „térdropogás” mellet igen erőteljes fájdalommal is jár. Azok, akik fiatalkorban versenyszerűen sportoltak, illetve térdsérülést szenvedtek el, akik túlsúlyosak vagy térdük alaki eltérést mutat („O –láb”, „X-láb) különösen hajlamosak ízületi kopásra. A korai tünetek közé tartozik a térdfájdalom, és a reggeli vagy fizikai megterhelést követően jelentkező merevség, ami viszonylag rövid időn belül enyhül.

Bursitis (Nyálkatömlő-gyulladás)

A térdízületben lévő nyálkatömlő az ízületet párnázza, a bursitis ennek a gyulladását jelenti. Oka lehet  hosszan tartó terhelés, gyakori térdelés, fertőzés vagy sérülés is.

Íngyulladás

Azok az inak is begyulladhatnak, melyek a térdízületen tapadnak. Ilyenkor kímélés és gyulladáscsökkentés szükséges.

Sportsérülés

Főként fiatal korban, sportolás kapcsán kialakuló térdfájdalom. A térdet érintő sportsérülések egyik legismertebbike az ún. “futótérd”, a szalagsérülés és a porcszakadás. Futótérd esetén az inak gyulladása túl sok vagy helytelen futás, síelés vagy kerékpározás következtében alakul ki. Tünetei: fájdalom, duzzanat. A sérülés mértékétől függően, enyhébb esetben terápiás lehet a térd kímélete, mozgáskor térdvédő használata, súlyosabb sérülések esetén műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Lelki okok

Ha a térdfájás mögött lelki okokat keresünk, általában azt mondják a lélekdoktorok, az alázatra, az alázat hiányára hívja fel a figyelmünket a fájdalom, tehát érdemes végiggondolni, nincs-e olyan területe az életünknek, ahol alul- vagy túlértékeljük magunkat.

A térdfájdalom kezelésében gyógyszeres és műtéti terápián kívül, illetve mellett a gyógytorna nagyon hatékony segítséget nyújt a betegnek.

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Ehhez a bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top
53 módszer
Mozgásszervi panaszok csökkentésére - Ingyenes E-book


Warning: Undefined array key "snp_s3button_action_url" in /home/gerincis/public_html/extragyogytorna.hu/wp-content/plugins/arscode-ninja-popups/themes/newtheme6/template.php on line 123
Close