skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu

Térdprotézis műtét utáni felépülés folyamata

A mozgásszervi panaszok nagy csoportját teszik ki a térdízület elváltozásai.  A térdprotézis beépítése olyan operáció, melynek során a megbetegedett, károsodott ízületet helyettesítik.

Mikor válik szükségessé a térdprotézis műtét?

Térdprotézis műtét utáni felépülésA térdprotézis beültetés során a térd elhasználódott, károsodott ízületi felszínét helyettesík egy művi implantátummal, protézissel, ami lehetővé teszi a tér mindhárom síkjában történő természetes mozgást. Térdprotézis beültetésre általában térdkopás miatt kerül sor, de több egyéb betegség esetén is szükségessé válhat az operáció.

Térdprotézis műtét utáni felépülés, rehabilitáció

A protézissel ellátott beteg műtét utáni rehabilitációja már a kórházban elkezdődik, és a beteg otthonában folytatódik szakképzett gyógytornász segítségével. A műtétet követően a beteget általában akkor engedik haza, amikor már biztonságosan tud az ágyból kikelni, járókerettel vagy mankóval sétálni, lépcsőn közlekedni és a fürdőszobát használni.

Az ortopéd sebészek általában rendszeres kontroll vizsgálatot írnak elő a beteg részére, amire általában 6 hét, 3, 6 hónap után, végül évente kerül sor. A műtött végtagban jelentkező fájdalom vagy a normálistól eltérő protézis működés gyanúja esetén azonban mindig szükséges a kezelő orvossal történő egyeztetés.

A műtét után néhány nappal fel kell állnia a betegnek. Járókerettel majd mankóval szükséges járnia, hogy az újonnan beültetett protézis beépülését ez által elősegítse. Ezidő alatt térd mozgatógéppel (CPM) és gyógytorna segítségével elkezdődik a térd mozgatása, a térd körüli izmok megerősítése, ezáltal a térd stabilizálása. A rendszeres gyógytorna és segédeszközös járás segítségével kb. három hónap alatt javulhat föl annyira a térd állapota, hogy minőségi változást, javulást érezzen a páciens.

Térdprotézis gyógytorna 

Ahhoz, hogy protézisünk kellően beépüljön, fontos, hogy betartsuk a zárójelentésben meghatározott tehermentesítési időket. Állapottól függően kb. 10-14 napig járókerettel sétálhat a páciens, majd a hatodik hétig könyökmankóval érdemes tehermentesíteni a térd mozgását. Amennyiben a páciens megfelelően tudja használni az eszközt, a kontroll vizsgálaton eldönthető, hogy egy mankóra vagy lassan botra, illetve teljes eszközmentességre térjen át a páciens.

Az első 3 hétben főleg tehermentesített állapotban, azaz fekvő testhelyzetben, illetve ülve végezzük az izomerősítő gyakorlatokat.

Három hét elteltével már oldalfekvésben is lehet tornázni, de legyen egy nagy párna a két láb között úgy, hogy a boka alátámasztását is biztosítsuk.

Rehabilitáció történhet rehabilitációs osztályon, de otthon egy gyógytornász iránymutatásával is. A legfontosabb a térd teljes kinyújtásának elérése. A rehabilitáció során fokozatos javulás észlelhető. Kb. 3 hónap után már szinte teljes funkciójavulást tapasztal a beteg, de a műtétet követő egy évig várható még javulás. A közvetlen műtét utáni időszakban (3 – 6 hét) érdemes kímélni a térdízületet. Három hónapot követően azonban már egyenes talajon, korlátozás nélkül járhat a beteg.

Tornázzon szakember segítségével! Kezelési lehetőségek:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

53 módszer
Mozgásszervi panaszok csökkentésére