skip to Main Content
Tel: +36-30-190-7315 Email: arthuman@arthuman.hu , Rendelő: 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Bokaszalag sérülések, bokaficambokaszalag

Boka sérüléseket gyakran emlegetik úgy, mint sportsérülések. De nem kell, hogy sportoló legyen valaki, hogy kificamítsa a bokáját és fájdalmas legyen.  Ilyen sérülések bárkivel megtörténhetnek bármely életkorban. Ugyanakkor a férfiak 15 és 24 éves nagyobb arányban rizikósak a boka ficam esetében, mint a nők, valamint a 30 évnél idősebbek. A boka ficamok fele fordul elő egy sportolás közben.

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

Sérülések kialakulása

A sérülés akkor történik, ha a boka ízület túl messze csavart a normál helyzetből. A boka sérülések lehetséges okai:

  • Botlás, leesés
  • Boka csavarodása
  • Ügyetlen leérkezés ugrás után
  • Séta vagy futás egyenetlen felületen
  • Hirtelen hatás (pl. egy autóbalesetben)

Tünetek

A bokát ért trauma látványos és sokszor egyértelmű tünetekkel jár. A balesettel járó hirtelen fájdalom a szinte azonnal meginduló duzzanattal egyenes arányban fokozódik a boka külső oldalán. A láb elszíneződése a bevérzés jele. Mivel az ízület főként szalagok által stabilizált, leginkább ezek a struktúrák érintettek a trauma során, de az ízületet ért erőbehatás mértékétől függően egyéb anatómiai struktúrák is károsodhatnak.

Kezelés

Akut esetekben elsődleges cél a fájdalom és a duzzanat csökkentése, ami a sérült végtag mielőbbi felpolcolásával, és hűtésével érhető el. Amennyiben szükséges a járás tehermentesített végtaggal javasolt (mankózás). A fájdalom enyhítésére jegelés alkalmazható. A tünetek enyhülésével a páciens óvatosan elkezdheti a megfelelő gyógytorna gyakorlatokat. A maradványtünetek megszüntetésében, a mindennapi életbe, sportba való mielőbbi visszatérésben és az ismétlődő trauma elkerülésében a gyógytorna kiemelt jelentőséggel bír.

Jelentkezem mozgásszervi állapotfelmérésre / kezelésre

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Back To Top